onsdag 25 augusti 2010

Yorkshire

Drottning Knutt har varit på resande fot igen! I lördags nådde vi Sverige igen efter att ha vistats i ett fantastiskt fint landskap.

Ser inte så tokigt ut va? Denna gång gick resan till Yorkshire i norra England! Vi flög till Manchester och körde där till en liten stad som heter Harrogate där vi bokat in oss på ett supermysigt hotell. A klarade vänstertrafiken kanon efter lite övningskörning i skarpt läge på motorväg och i stadskärna ;)

Första dagen körde vi och tittade på ett slott med "trädgård". Trädgården bestod av små "rum" med olika tematan. Jag fick "Den hemlighetsfulla trädgården"-känsla!

Tänk att ha en så stor trädgård som en park!

Slottet och ägorna heter Castle Howard.
Familjen Howard bor fortfarande på slottet! Vi såg foton på dem i ett av rummet som man fick besöka, lite konstig känsla att vara i någons hem så...

Ägorna sträckte sig långt bort över fält och kullar.
Här sitter jag och vilar mig efter promenix. Aldrig fel att spana in får!
Så här såg det ut i deras "hall", den är ju hyfsad, eller hur?! Ett 20-tal meter upp till tak och en enorm öppen spis. Tänk det på julafton!

Efter slottsvisiten körde vi till Scarborough. En gammal badort som förmodligen sett sina glansdagar nu när chartern gjort intåg, men oj! vad vacker och charmig fortfarande!
Visserligen för kallt för att bada, men att se måsarna över ebben var fantastiskt rofyllt och härligt.

Högst uppe i staden finns en kyrka md utsikt över havet. Där ligger Anne Brontë begraven.
Hela historien om Anne Brontë är hemsk och sorglig, men vilken plats tjejen fick att vila på. Och hon träffade nog sina älskade systrar i himlen oavsett. Det var så fridfullt där uppe på kyrkogården under de höga träden och breda trädkronorna. Plats för eftertanke.

Dagen efter det körde vi till Fountains Abbey. Det är ett tusen år gammalt kloster. Väl bevarat i en dalgång är många av byggnaderna kvar trots Henrik VIII:s härjningar.

Visst kan man tänka sig hur det stod i prakt en gång!? Vilken perfekt plats att bygga ett kloster på, en plats där ingen hade vägarna förbi direkt och som såg ut som ett paradis.
Kupoler, tak och annat slets av vid klosterupplösningen på 1500-talet då munkarna fördrevs. Skämmes!!

Vi råkade komma med på en guidad tur. Det var trevligt. Efter drygt 2 timmar höll jag dock på att dö av hunger och trötthet i benen så vi avbröt. Vi var liksom tvungna, det gällde nästan mitt liv. Kan inte fatta hur man kan ha så långa turer. Men det var intressant.

På kvällen körde vi till Knaresbrough, en liten pyttestad. Mest för att jag ville se broarna där :)
Visst är de flotta?

Sista dagen körde vi till York, för det regnade. Vi kollade in York minister, en katedral från 600-talet.
Det speciella med katedralen -förutom att den var väldigt stor -är att den har knappt några utsmyckningar mer än enormt mycket mönstrade fönster/ målat glas. Det var så vackert! Allt från bibelhistorier till porträtt till vackra blommor. Dystra färger och glada färger. Hela kyrkan var en tavla som spelade i ljuset.

Sista eftermiddagen körde vi till en nationalpark för att inta picnicen i det gröna. Detta var det bästa på hela resan! Vilka vyer, vi trodde inte våra ögon. Vi gick cirka en halvmil och kom efter bara 500 meter ut "i det vilda" längst en brant.
Yorkshire -hedar och fält, kullar och dalar. Så långt ögat når.
Ni förstår säkert varför det är så grönt... det regnade på oss också!
Sensommar eller tidig höst...? Jag vet inte men färgerna var fantastiska!
Det var riktigt riktigt brant! Och inte ett räcke eller staket. Minst 200 meter var det så det killade lite i magen.
Sämre middagsutsikt kan man ha!

Som ni ser har vi haft det fantastiskt bra. Landskapet är så vackert att det tar andan ur en och människorna ute på landet så trevliga. Tog sig tid att berätta och förklara och prata. Det kändes verkligen som semester eftersom miljöombytet var så totalt och avkopplingen konstant. England är underskattat!

Nu har hösten och jobbet börjat igen. Mysigt och spännande tycker jag, det finns mycket att se fram emot!

4 kommentarer:

  1. Guuud vad fint!! Så romantisk och vacker och natur. Man blir verkligen sugen på att åka dit. Så fantastiska byggnader, TÄNK om man kunde kosta på byggnader i dag så mycket som man gjorde då. Jag blir verkligen sugen på att åka dit!! Modigt av Bök att ge sig ut i felvänd trafik. När vi var i London blev jag lite bekymrad hur han skulle reda ut det. Duktig karl!

    Tycker också det är rätt mysigt med ankommande höst. Vi får vara nöjda med den sommar vi haft, den var heeelt ok! Nu går vi mot nya tider med nya utmaningar!! Tjoho, va skoj!! =)

    /Sis!

    SvaraRadera
  2. Det var verkligen en toppensemester. Jag vill åka tillbaks! Nu!

    Bök

    SvaraRadera
  3. Så vackert! Ni borde få ordna vår nästa resa, ni verkar ha näsa för de bortglömda guldställena!

    SvaraRadera
  4. Vilken natur, liknar i mångt och mycket vårt Paradis på jorden, ja du vet vilket det är. Blir nog en tripp dit så småningom, när T hittat sitt transportmedel, för det går ju inte att köra Golf när man är där, som vissa andra nöjer sig med. :-)
    mM

    SvaraRadera