Jag lagade coq au vin, ivrigt inspirerad av vännen E som berättat att hon serverats detta härom helgen. Nu var det ju ingen tupp utan kyckling i grytan men det går nog lika bra. Den kokade i vin och vitlök länge och i slutet la jag i stekt fläsk, svamp, morötter och smålökar. Till nästa gång ska jag ta rökt fläsk, det ger nog godare sälta, vanligt fläsk blev lite lamt.
Gjutjärnsgrytan har tillhört A:s farmor och farfar. Hängt med länge med andra ord! Jag tycker att det känns mysigt och trevligt att tänka på att de haft många goda middagar i samma gryta och att vi nu tagit över den, som om cirkeln sluts liksom. Och mat som är så förknippat med (för mig i alla fall) familj, samvaro, minnen och goda stunder i allmänhet, då ger det en extra dimension att tänka på grytans historia. I vilket fall som helst så är gjutjärn GULD när man lagar mat, smakerna framträder så tydligt. Fast den är väldigt tung att hantera, det är väl avigsidan...
I kväll har jag också lagat mat, för jag ska ha besök i morgon. Mer om de en annan dag för nu är det läggdags!
åh vad kul att ni lagade det också! tyckte det var så gott, men kan inte minnas om EJ hade rökt eller vanligt fläsk i. höstigt och gott :)
SvaraRaderakram
Det smakade superbt! Bra kock. Bra gryta.
SvaraRaderaJag önskar mig en gjutjärnsgryta i julklapp, fast i en mindre dimension.
Taaack.
Godnattdags!!
/Sis!
Trevlig gryta!
SvaraRaderaUndra om inte jag med ska testa den maträtten, lät ju gott!
Antar att du älskar att stå i nya ditt kök ;)
Ser riktigt gott ut. Mums!
SvaraRadera