onsdag 3 juni 2009

Bokrecension: Överklass

Jag har läst en väldigt intressant bok av Susanna Popova, den heter Överklass. Susanna Popova är en psykologutbildad jorunalist vars artiklar jag ofta läst med stor tillfredsställelse. Hon var redaktör för tidningen Moderna Tider för cirka tio år sedan, en bra tidning som tyvärr inte finns längre. 

Här har hon publicerat tiotalet intervjuer som hon har haft med personer från den svenska överklassen, för det mesta adliga personer. Alla personer har fått ungefär samma frågor och hon sammanfattar i princip svaren.

Syftet med boken verkar vara att förklara begreppet "överklass" och författaren låter alltså representanter från överklassen själv göra detta. Detta är ett bra tillvägagångssätt som ger en extra dimension till svaren! Frågor som ställs är till exempel vad som är typiskt över klass (och typiskt medelklass!) och hur många generationer det tar att "bli" överklass.

Svaren är väldigt intressanta. Ibland väldigt sanna och vettiga, ibland skrämmande och ibland dråpliga.  I slutet reflekterar författaren över intervjuerna och vilka slutsatser som man kan dra.

Mina fördomar visade sig stämma ganska bra; de som verkligen har det gått ställt behöver inte manifestera det genom prylar, där är andra värden viktiga, som familjesammanhållning och gott uppförande. För andra verkade det vara väldigt viktigt att demonstrera sin klass snäppet över andra och man kunde ofta dra slutsatser om varför mellan raderna.

Jag läste boken på en dag för den är rätt kort men också på grund av att den var verkligt underhållande och lärorik. Fungerar bra som en liten allmänbildning och ögon-öppnare.

Och nej, jag är inte en av dem som påstår att vi inte har några klasser i Sverige. Det har vi.

1 kommentar: